10 jocs per a tota la família

Quan no importa l'edat en els jocs

Administrador

Moltes vegades quan algú ens pregunta per jocs de taula, està associant directament joc amb infants. Hi ha molts jocs que estan pensats per a aquest públic, però el món del joc és molt més ampli. Trobem jocs molt exigents que estan pensats per un públic adult i jocs que en canvi estan dissenyats pel públic familiar. 

En un joc familiar, tots els jugadors s'igualen i s'estableix un escenari on tothom pot competir. Petits i grans competeixen en igualtat de condicions i tota la família gaudeix del joc. En aquest article us parlarem de deu jocs que englobem en aquesta categoria.

També us pot interessar repassar l'article 3 jocs després del Catan on també us presentem tres jocs familiars.

3 jocs després del Catan

Jocs que recomanem després d'haver jugat al Catan.

¡Aventureros al tren!

Un dels grans clàssics moderns.

Quan un client entra a la nostra botiga i ens pregunta quin joc li recomanem si no ha jugat mai a cap joc de taula, normalment la resposta és clara. Catan, Carcassonne i ¡Aventureros al tren! Tres jocs per a tota la família amb una alta rejugabilitat i partides que no s’allarguen excessivament.

¡Aventureros al tren! és un joc de regles simples, però amb moltes possibilitats. L’objectiu del joc és acumular punts unint les diferents ciutats del taulell amb rutes de tren. Al principi del joc ens donaran tres bitllets de destí que seran els nostres objectius inicials. Cada bitllet ens dona un objectiu, que sempre consistirà en unir dues ciutats. D’aquests tres ens hem de quedar amb mínim dos. Al final de la partida si hem aconseguit complir l’objectiu dels bitllets, sumarem els punts que indica, sinó els restarem.

Durant el nostre torn hem de triar una d’entre tres accions disponibles:

 • Robar cartes de vagó. Sobre la taula hi haurà cinc cartes de vagó descobertes i la pila de cartes que romandrà oculta. Si triem aquesta acció podrem agafar dues cartes o bé de les descobertes o, si no ens agrada el que veiem, de les ocultes.
 • Jugar cartes de vagó. Per completar una ruta entre dues ciutats haurem de jugar tantes cartes de vagó i del color que estigui indicat en el mapa. Com més cartes haguem de fer servir, més punts ens donarà la ruta.
 • Robar nous bitllets d’objectiu. Robem tres cartes de la pila d’objectius i ens hem de quedar amb mínim una. Hem de vigilar doncs tots els bitllets que no completem ens restaran punts al final de la partida.

La partida continua fins que a un jugador li queden entre 0 i 2 vagons. En aquell moment s’inicia una ronda final per tothom. Després d’aquesta es recompten els punts per bitllets i s’atorguen deu punts extra al jugador amb la ruta ininterrompuda més llarga.

Un joc que has de provar!

¡Aventureros al tren!

Versions: Nord Amèrica i Europa
Nº de jugadors: 2-5
Edat: 8+
PVP: 43,95 €
Editorial: Edge Entertainemnt
Autor: Alan R. Moon
Disponible per provar a Via Lúdica.

Abracada...¿Qué?

Un joc de deducció màgic.

Una novetat d’aquest any i una de les recomanacions del prestigiós premi alemany al millor joc de l’any (Spiel des Jahres). En aquest joc haurem de llançar tots els conjurs màgics que tenim davant nostre, però no ens serà fàcil doncs no els veiem, sinó que només veiem els que tenen els altres.

En el Abracada...¿Qué? tenim vuit tipus de conjurs diferents amb el seu corresponent efecte. Del número 1 (Invocar al drac) només n’hi ha un en el joc, del número 2 (nòmada de la foscor) només n’hi ha dos i així successivament. Quan sigui el nostre torn haurem d’intentar deduir quins conjurs tenim davant nostre i arriscar-nos a llançar-los. Si encertem amb el conjur, el jugador de la nostra dreta en indicarà quin és i el retirarà i passarem a fer el seu efecte. En general els efectes dels conjurs són per fer que la resta de jugadors perdi vides o perquè nosaltres en recuperem. Llavors podrem continuar endevinant o plantar-nos i reomplir els conjurs fins que en tornem a tenir cinc. Si fallem el nostre intent de llançament de conjur, llavors perdrem una vida i perdrem el torn.

El joc es desenvolupa en un seguit de rondes. Cada ronda la guanya el jugador que aconsegueixi jugar tots els seus conjurs o que deixi sense vides a un altre jugador. Per guanyar ens emportem tres punts i la resta de jugadors que hagin sobreviscut s’emporten un punt. Es juga fins que algú aconsegueixi arribar a vuit punts.

Un joc que posarà a prova les nostres habilitats deductives.

Abracada...¿Qué?

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 7+
PVP: 29,95 €
Editorial: MasQueOca
Autor: Gary Kim, Marie Cardonat
Disponible per provar a Via Lúdica.

Cacao

Una de les grans sorpreses d’aquest any.

Cacao s’ha emportat una de les recomanacions del Spiel des Jahres 2015. En aquest joc de col·locació de llosetes ens dedicarem a cultivar cacau per després vendre’l al millor preu.

La mecànica del joc pot recordar al Carcassonne doncs tots dos són jocs de col·locació de llosetes, però fins aquí arriba tota la semblança.  Distingirem entre les llosetes de selva, que formaran una pila comuna que es col·locarà entre tots els jugadors, i llosetes de treballadors, que cadascú tindrà la seva pròpia pila per anar col·locant.

La selva comença sempre amb les mateixes dues peces al centre de la taula i a partir d’aquí, en el nostre torn, col·locarem una de les nostres llosetes de treballador (en tindrem tres a la mà per triar). Les llosetes sempre s’han de col·locar de manera que es vagin alternant entre selva i treballadors. Mai posarem juntes ni dues llosetes de treballadors ni dues llosetes de selva. Un cop col·locada, haurem de reomplir amb fitxes de selva. Les fitxes de selva sempre les col·loquem en els espais que quedin buits entre dues llosetes de treballador. Si no hi ha cap espai que en pugui contenir una, no posarem cap lloseta de selva. Llavors s’activen els treballadors de les llosetes. S’activaran tots els de la nova lloseta que toquin a selva i els que ja estiguessin col·locats i se’ls hi hagi posat una lloseta de selva al costat. En funció del número de treballadors que mostri la lloseta obtindrem més o menys recompenses.

Entre les llosetes de selva trobarem plantacions simples i dobles de cacau, mercats de diferents valors per vendre el cacau, temples que ens donaran punts al final de la partida si els controlem, mines que ens permetran guanyar monedes directament, temples solars que ens deixaran repetir accions al final de la partida i pous que ens portaran l’aigua al nostre poblat i ens donarà punts extra al final de la partida (o ens en restarà si no tenim suficient aigua).

Un joc molt estratègic de partides molt ràpides.

Cacao

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 8+
PVP: 25 €
Editorial: Devir
Autor: Phil Walker-Harding
Disponible per provar a Via Lúdica.

Camel Cup

Un joc d’apostes amb camells.

Camel Cup és el guanyador del Spiel des Jahres 2014 i un dels millors jocs familiars dels últims temps. En aquest joc de curses de camells no correrem amb un camell sinó que ens dedicarem a apostar quin camell creiem que guanyarà la cursa.

En el joc tenim cinc camells de diferents colors que competiran per quedar en primera posició. Jugarem diferents etapes, fins que un camell es declari vencedor. Cada etapa s’acaba quan tots els camells s’han mogut una vegada. A diferència d’altres jocs, si dos camells cauen a la mateixa casella, no es posen un al costat de l’altre, sinó que el que s’ha mogut últim puja a sobre del que ja hi era. Així es poden arribar a apilar tots els camells. Quan un camell s’ha de moure, s’emporta tots els que tingui a sobre. Es considera que va primer el que es troba més a dalt de la pila.

El joc es desenvolupa per torns de jugador. Cada torn haurem de realitzar una única acció  de les següents quatre accions disponibles.

 • Llançar un dau. Agafem una fitxa de piràmide (al final de l’etapa les fitxes de piràmide ens faran guanyar una moneda) i a continuació agafem la piràmide i fem servir la comporta per deixar sortir un únic dau. El color del dau ens indica quin camell s’ha de moure i el resultat quantes caselles ha d’avançar. No podem triar quin camell volem moure, serà la piràmide la que ens ho marcarà.
 • Col·locar la teva llosa de desert. Cada jugador té una llosa de desert amb un +1 per un costat i un -1 per l’altre. La podem col·locar en la casella que vulguem sempre que no sigui la casella inicial i no quedi al costat d’una altra llosa de desert. Si un camell cau en una casella ocupada per una llosa, el seu propietari guanyarà una moneda i farà avançar o retrocedir al camell una casella en funció de si està col·locada pel costat +1 o -1.
 • Apostar pel guanyador de l’etapa. Agafem la fitxa del color del camell pel que volem apostar. Per cada camell hi ha tres fitxes que donen cinc, tres o dos monedes per encert. El jugador més ràpid a apostar agafarà la primera fitxa i podrà guanyar més monedes. Si el camell pel que hem apostat queda segon guanyarem només una moneda. Si queda en qualsevol altre posició en perdrem una. Podem fer totes les apostes que vulguem.
 • Apostar pel guanyador o pel perdedor de la cursa. Cada jugador disposa de cinc cartes, una del color de cada camell, per apostar pel final de la cursa. Si volem apostar per un camell com a guanyador, jugarem la carta del seu color en secret a la pila del guanyador. Si volem apostar per l’últim, farem el mateix, però a la pila del perdedor. Els jugadors més ràpids en apostar correctament guanyaran més monedes.

Un joc molt esbojarrat en el que en qualsevol moment poden canviar les coses.

Camel Cup

Nº de jugadors: 2-8
Edat: 8+
PVP: 24,95 €
Editorial: MasQueOca
Autor: Steffen Bogen
Disponible per provar a Via Lúdica.

Ciudad Machi Koro

Un dels favorits de Via Lúdica.

Habitualment ens trobem que els jocs de taula són d’autor europeu o americà. A més la procedència sol marcar fortament l’estil i solem parlar de joc d’estil europeu o americà. El Machi Koro va irrompre amb força el 2014 i va sorprendre essent d’origen japonès.

Machi Koro és un joc de cartes on guanyarà el primer jugador en aconseguir construir totes les cartes dels punts d’interès de la seva ciutat. Abans de començar es barregen totes les cartes d’edifici i es crea la reserva central traient cartes fins que n’hi hagi deu tipus diferents. Tots els edificis tenen un número que ens indica amb quin resultat dels daus s’activa. Tots els punts d’interès ens donaran un avantatge en el moment que els construïm.

La mecànica del joc és molt fàcil. En el torn de cada jugador, aquest llançarà els daus (al principi només en podrà llançar un i a partir d’haver construït l’estació de tren en podrà llançar dos si vol), s’activaran els edificis amb aquell número generant efectes de pagar o de cobrar i el jugador podrà construir un únic edifici, ja sigui agafant una carta de la reserva central o construint un dels seus punts d’interès.

Les cartes d’edifici les trobem en diferents colors i en general ens faran guanyar monedes. Sempre activarem els edificis en aquest ordre:

 • Edificis vermells: El jugador que hagi llançat els daus ens pagarà les monedes que indiqui la carta.
 • Edificis blaus: Cobrem de la reserva les monedes que indiqui.
 • Edificis verds: Cobrem de la reserva els diners indicats només si és el nostre torn.
 • Edificis liles: En general la resta de jugadors ens hauran de pagar monedes.

Per poder guanyar haurem de construir la millor combinació d’edificis.

Un joc molt fàcil i dinàmic amb moltes possibilitats.

Ciudad Machi Koro

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 7+
PVP: 25,95 €
Editorial: Devir
Autor: Masao Suganuma
Disponible per provar a Via Lúdica.

Concept

Un dels millors jocs d’endevinar per equips.

Concept ha estat nominat a multitud de premis i ha guanyat l’As d’or del festival de jocs de taula de Cannes 2014. Es tracta d’un joc d’endevinar paraules, expressions, títols i conceptes en general que aporta molta frescor respecte els jocs clàssics d’aquest estil. Per donar les pistes no podrem parlar, sinó que haurem de fer servir les icones representades en el taulell.

Per jugar formarem diferents equips i, per torns, un equip serà l’encarregat de donar les pistes i els altres d’endevinar. Per donar pistes disposarem del taulell i de les figures de concepte principal i conceptes secundaris amb els seus corresponents cubs de color.

El taulell està format per tot d’imatges que representen diversos conceptes: fauna, flora, real, fictici, professió, gran, petit, diferents colors... Si per exemple volem representar una abella ho podríem fer de la següent manera:

Concepte principal: Animal + volador + petit + groc + negre

La resta d’equips  veient aquestes pistes han d’intentar endevinar que es tracta d’un abella. El jugador que ho endevini s’emportarà dos punts. La resta de jugadors del seu equip s’emportaran un punt cadascun.

Un joc amb una mecànica molt simple, però molt potent.

Concept

Nº de jugadors: 4+
Edat: 10+
PVP: 30 €
Editorial: Asmodee
Autor: Alain Rivollet i Gaëtan Beaujannot
Disponible per provar a Via Lúdica.

Dungeon Fighter

Un esbojarrat joc d’habilitat amb daus.

Dungeon Fighter és un joc cooperatiu d’exploració de masmorres. Avançarem per la masmorra sala a sala lluitant contra monstres a cada pas. Al final de cada etapa trobarem una botiga que ens permetrà comprar equip i preparar-nos per la lluita al final de la partida amb el monstre final. Fins aquí semblaria un joc típic i convencional d’aquest estil, però el que el fa únic és la manera com lluitarem contra els monstres: fent rebotar els daus contra la taula per encertar en la diana.

En el centre de la taula tindrem una diana amb diferents valors de puntuació. Per fer mal a un monstre haurem de llançar un dau contra la taula i fer-lo rebotar de manera que toqui la diana. Allà on caigui el dau ens marcarà quin mal li fem al monstre. Si el dau cau fora de la diana serà el monstre el que ens ferirà. A més els daus són de diferents colors i si cauen amb la cara adient podrem activar poders especials del nostre heroi.

A mesura que anem avançant ens trobarem amb monstres més poderosos que requeriran de l’ús de les armes que ens anirem trobant i que comprarem a les botigues. L’ús d’una arma sempre ens implicarà llançar el dau d’una determinada forma. Per sota de les cames, saltant, amb els ulls tancats, amb la mà d’un company, a un metre de distància de la taula, amb els ulls per sota de la taula... Hi ha moltes combinacions. A més alguns monstres i algunes sales també ens obligaran a llançar els daus d’alguna forma en concret.

Un joc que posarà a prova la nostra habilitat (i el nostre sentit del ridícul).

Dungeon Fighter

Nº de jugadors: 1-6
Edat: 10+
PVP: 39,95 €
Editorial: Edge Entertainment
Autor: Lorenzo Silva, Lorenzo Tucci i Aureliano Buonfino
Disponible per provar a Via Lúdica.

Genial

Un joc d’estratègia per a tota la família.

Genial ha estat nominat a multitud de premis, incloent el Spiel des Jahres, i n’ha guanyat d’altres com el premi atorgat per l’associació MENSA. Es tracta d’un joc de col·locació de fitxes amb l’objectiu de pujar la puntuació dels sis colors diferents que presenta el joc. El que el fa especial és que la nostra puntuació final serà la més baixa d’entre la puntuació de tots els colors.

En el nostre torn sempre col·locarem una fitxa i puntuarem per ella. Les fitxes presenten dos colors i les podem trobar en qualsevol combinació dels sis que hi ha en el joc. Si posem un costat d’un color tocant al mateix color sobre el taulell puntuarem per aquell color, però no només farem un punt, sinó que farem tants punts com fitxes d’aquell color hi hagi sobre el taulell en aquella direcció. Si col·loquem bé les nostres fitxes podem puntuar pels dos colors cada vegada.

Un joc molt fàcil d’aprendre amb el que no voldrem fer només una sola partida.

Genial

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 10+
PVP: 37 €
Editorial: Devir
Autor: Reiner Knizia
Disponible per provar a Via Lúdica.

Manila

Apostes i subhastes en família.

Manila ha estat nominat a multitud de premis, molts d’ells en la categoria de joc familiar. És un joc de col·locació de treballadors que destaca pel fet que quan en col·loquem un, no fem una acció, sinó que fem una aposta perquè volem que es doni una determinada situació.

El joc ens presenta quatre tipus de matèries diferents que comencem amb un valor de mercat de zero i que aniran pujant de valor a mesura que la partida avanci. Abans de començar cada ronda es fa una subhasta per ser el capità. El jugador que estigui disposat a pagar més diners serà el capità per la ronda. Després aquest podrà comprar accions del material que vulgui i triarà quins tres materials es posaran a les barques i la disposició inicial d’aquestes. Pot fer que la barca que més li interessi estigui més avançada i que la resta estiguin més enrere.

A continuació, per torns, els jugadors aniran col·locant els seus treballadors en els diferents espais del taulell. En general en col·locar-los estarem apostant per si creiem que els vaixells arribaran a port o no. Quan tots els jugadors els han col·locat tots, llavors llancem els daus i els vaixells avancen. La ronda acaba quan han avançat tres cops. Tots els jugadors cobren i els materials que es trobessin en els vaixells que han arribat pugen de valor. Les rondes es succeeixen fins que un material arriba al valor màxim.

Un joc on arriscar-nos ens pot donar grans beneficis (o ho podem perdre tot).

Manila

Nº de jugadors: 3-5
Edat: 10+
PVP: 35 €
Editorial: Devir
Autor: Franz-Benno Delonge
Disponible per provar a Via Lúdica.

Ubongo

Un joc de resolució de puzles.

Ubongo ha estat nominat a molts premis importants i es troba dins dels imprescindibles de l’editorial Devir. És un joc molt diferent a la resta dels presentats en aquest article doncs a cada ronda de joc se’ns entregarà un taulell i haurem de resoldre un dels puzles presentats en ell.

Cada jugador tindrà disponibles dotze fitxes amb formes semblants al mític Tetris. Cada taulell té dos costats, un de fàcil i un de difícil. Abans de començar a jugar haurem de decidir amb quin costat volem jugar. Al principi de cada ronda llançarem un dau. El resultat ens indicarà amb quines peces hem de resoldre el nostre puzle. A partir d’aquí tenim un minut per buscar de quina forma hem de col·locar les peces perquè tapin completament la forma marcada al taulell. El primer jugador en resoldre’l serà el primer que podrà moure el seu peó fins a tres caselles per agafar les pedres de puntuació, després el segon podrà moure fins a dues caselles, el tercer només una i l’últim no es podrà moure. Guanya el jugador amb més pedres del mateix color.

Cada taulell té els dos nivells de dificultat (amb 3 o 4 fitxes respectivament) i cada nivell es pot resoldre de sis maneres diferents pel que la rejugabilitat és molt alta.

Ubongo

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 8+
PVP: 36 €
Editorial: Devir
Autor: Grzegorz Rejchtman
Disponible per provar a Via Lúdica.