Pandemia, un joc cooperatiu més complex

Una lluita contrarellotge

Administrador

Durant la fira de jocs de taula d’Essen, la més important del món, es solen celebrar campionats mundials de diferents jocs com Catan, Carcassonne i Pandemia. En aquesta edició del 2015 els guanyadors del torneig de Pandemia han estat una parella de Barcelona. A més amb la imminent publicació dels Pandemic Legacy, aquest joc està més de moda que mai, però què és Pandemia?

Un joc cooperatiu més complex

En anteriors articles us hem parlat de les característiques i els beneficis dels jocs cooperatius en general, així com de diferents jocs cooperatius per jugar en família. En aquest cas us introduïm un joc cooperatiu més complex.

En el Pandemia serà molt important que els jugadors elaborin i discuteixin plans. Tothom haurà de fer la seva aportació i la correcta utilització de les habilitats del personatge de cada jugador serà clau, doncs un error o una jugada molt arriscada ens poden fer perdre el control de la partida. 

Una aventura global

Quatre plagues mortals s’estan estenent pel planeta. Els jugadors prendran el paper d’especialistes que conformaran un equip per controlar i frenar l’expansió de les malalties i trobar una cura per cadascuna d’elles.

El taulell del joc ens presenta un mapa del món amb diferents ciutats interconnectades. A cada ciutat li correspon un color en funció de la plaga que l’afecta. D’aquesta manera el taulell queda dividit en quatre grans regions. Una per plaga.

El joc es desenvolupa per torns on cada jugador pot realitzar fins a quatre accions d’una manera molt similar a l’Illa Prohibida o el Desert Prohibit del mateix autor, dels quals us vàrem parlar en el nostre article de jocs per cooperar en família. Tot seguit el jugador roba dues cartes de la pila i es treuen tantes cartes d’infecció com marqui l’indicador.

Les accions consisteixen bàsicament en viatjar entre ciutats, tractar els cubs que representen l’extensió de les plagues, passar-se cartes entre jugadors i descobrir les cures. Per descobrir una cura un jugador qualsevol haurà d’acumular cinc cartes del mateix color i dirigir-se a un centre d’investigació. Les cartes representen les diverses ciutats del taulell i per tal de que els jugadors se les puguin intercanviar han de coincidir tots dos en aquella mateixa ciutat. Si per exemple el jugador blau li vol donar la carta de Essen al jugador vermell, ambdós hauran de coincidir en aquesta ciutat. 

Una lluita contrarellotge

Només podem guanyar la partida trobant la cura de cada plaga, però en canvi el joc ens presenta diferents maneres de perdre.

Cada cop que es revela una carta d’infecció s’ha de posar un cub de plaga del color corresponent sobre aquella ciutat. Si no es pot posar un cub perquè s’han acabat els d’aquell color, la partida s’ha perdut.

D’altra banda, les ciutats només poden contenir un màxim de tres cubs d’un mateix color. Si s’ha de col·locar un quart cub d’un color es produeix un brot. S’avança l’indicador de brots i la plaga s’expandeix situant un cub a cada ciutat connectada. Aquests cubs en poden desencadenar de nous. Si l’indicador de brots arriba a l’última posició haurem perdut.

A més el temps per guanyar és limitat, doncs cada torn els jugadors robaran dues cartes de la baralla. En el moment que un jugador hagi de robar dues cartes i no en quedin suficients, la partida s’haurà acabat. D’aquesta manera els torns d’una partida són limitats.

Finalment, per acabar de complicar les coses, a la baralla s’introdueixen un determinat número de cartes d’epidèmia en funció de la dificultat què li volem donar al joc. Cada cop que es revela una carta d’aquest tipus haurem de robar la carta d’infecció que es troba al fons de la baralla corresponent i col·locar tres cubs de plaga en aquella ciutat. A continuació barregem totes les cartes d’infecció i les posem a sobre de la pila. D’aquesta manera tornaran a sortir les mateixes cartes de ciutat. A més l’indicador d’infecció es desplaça una casella i això pot fer que cada torn haguem de mostrar més cartes d’infecció.

Pandemia és un joc que ens posarà a prova.

Pandemia

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 14 +
PVP: 40 €
Editorial: Devir
Autor: Matt Leacock
Disponible per provar a Via Lúdica

Joc cooperatiu. Quan tots guanyem.

Revisita el nostre article sobre joc cooperatiu

4 jocs per cooperar en família.

Revisita les nostres recomanacions de jocs cooperatius familiars.