Spiel des Jahres

Sense cap mena de dubte el premi més prestigiós del món del joc de taula. És el premi al millor joc de l’any alemany i degut a la influència que ha tingut el mercat alemany en aquest món s’ha convertit en el premi més important.

El primer any que es va donar aquest guardó va ser el 1979 resultant vencedor el joc La Llebre i la tortuga que recentment ha reeditat Devir al nostre país. Durant els anys jocs tant importants com Catan, Carcassonne, Aventureros al tren, Dominion i Dixit han resultat guanyadors d’aquest premi. L’any 1989 aquests premis es van expandir i van començar a premiar també al millor joc infantil de l’any creant el Kinderspiel des Jahres.

Tot i ser un premi tant important, durant molts anys havia estat durament criticat per la comunitat de jugadors més experta doncs el joc guanyador sempre solia estar destinat al públic familiar, fet que feia que jocs més exigents estiguessin automàticament exclosos i no el poguessin guanyar. Per aquest motiu l’any 2011 es va crear la categoria de joc expert: Kennerspiel des Jahres.

El mercat alemany és molt més madur que el nostre i per aquest fet aquests premis guanyen encara més rellevància. Que un joc guanyi aquest premi no significa només guanyar prestigi sinó que es tradueix en un augment considerable de les ventes. Tenir el distintiu és sinònim de qualitat i pot ser determinant a l’hora que un jugador es decideixi per un joc.

Des de la creació de les tres categories els guanyadors han estat els següents. Entre parèntesis indiquem l’editor a Espanya o si no està publicat.

2011: Qwirkle (Inèdit)

2012: Kingdom Builder (Inèdit)

2013: Hanabi (Asmodee)

2014: Camel Cup (Masqueoca)

2015: Colt Express (Asmodee)

2016: Codi Secret (Devir)

2011: Da ist der Wurm drin (Inèdit)

2012: Schnappt Hubi! (Inèdit) / Spinnengift und Krötenschleim (Inèdit)

2013: La Torre Embruixada (Devir)

2014: Geister, Geister, Schatzsuchmeister! (Inèdit)

2015: Fila Filo (Devir)

2016: Stone Age Junior (Devir)

2011: 7 Wonders (Asmodee)

2012: La Villa (Ludonova)

2013: Las Leyendas de Andor (Devir)

2014: Istanbul (Devir)

2015: Broom Service (Inèdit)

2016: Isla de Skye (SD Games)