4 jocs de zombis per Halloween

Zombicide, Zombis 15', Dead of Winter i Huida de Silver City

Els zombis són un tema de moda. Des dels clàssics ressuscitats per rituals vudú fins a posseïts, hem vist multitud de representacions diferents. Les hordes de morts han envaït el cine, la televisió, la literatura, els videojocs i també els jocs de taula.  

Trobem molt títols en el mercat amb un element zombi en la seva temàtica, però quasi tots tenen dos elements en comú.

  • Si vols sobreviure en un món post apocalíptic on podem trobar la mort a qualsevol cantonada, no ho podràs fer sol. Necessitaràs l’ajuda dels teus companys.
  • El temps és vital. No pots enfrontar-te a tots. Tard o d’hora acabaràs caient. Necessites fugir o fortificar-te per sobreviure.

Amb Halloween a tocar, us presentem quatre jocs de zombis molt diferents entre ells.

Zombicide

Zombicide

Un dels jocs estrella de zombis i un cooperatiu pur.

El taulell és modular i es pot muntar de diferents formes per donar peu a les diverses missions del joc. Aquestes solen consistir en recollir uns objectes repartits pel mapa i arribar a un punt per fugir.

Cada jugador assumeix el paper d’un supervivent amb unes habilitats especials i en el seu torn realitza les seves accions que solen consistir en moure, lluitar, buscar armes i obrir portes. Un cop tots els jugadors han fet les seves accions, els zombis situats sobre el taulell es mouen seguint unes regles de moviment molt bàsiques. Si hi ha un supervivent en la línia de visió d’un zombi aquest es mou cap a ell. Sinó el zombis aniran allà on s’hagi fet més soroll. Un cop s’han mogut tots els zombis se’n generen de nous als diferents punts d’aparició repartits pel mapa. Aquest procés de torns es repeteix fins que els jugadors han aconseguit l’objectiu o han estat devorats per les hordes de morts.

A mesura que els personatges maten zombis i compleixen objectius van pujant de nivell i aconsegueixen noves habilitats, però la dificultat també augmenta. Com més alt és el nivell dels jugadors més zombis apareixen en els punts de generació. Els jugadors han de pensar molt bé les seves jugades. Si no aconsegueixen complir els objectius de la missió amb celeritat i mantenir el seu camí lliure de zombis, les hordes els devoraran.

En aquest joc no és necessari que tots els personatges sobrevisquin. Només amb que un es mantingui amb vida per complir l’objectiu es pot guanyar la partida.

Zombicide

Zombicide Temporada 3 Rue Morgue

Nº de jugadors: 1-6
Edat: 14 +
PVP: 89,95 €
Editorial: Edge Entertainment
Autor:  Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien, Nicolas Raoult
Disponible per provar a Via Lúdica el Zombicide Temporada 1

Comprar Zombicide

Zombis 15'

Zombis 15

Un cooperatiu pur on el temps és la clau. Cada partida dura com a màxim 15 minuts.

Zombis 15’ és un joc de miniatures que es juga per escenaris que es poden encadenar. Els jugadors hauran de cooperar per aconseguir arribar tos junts al punt objectiu de l’escenari per escapar. A diferència del Zombicide, és necessari que tots arribin al final per poder guanyar. Si un jugador cau inconscient, algun altre jugador haurà d’anar a rescatar-lo i arrossegar-lo fins al final.

En aquest joc el factor temps és clau. S’ha de jugar amb una pista d’àudio que dura exactament quinze minuts. Si la pista s’acaba, la partida s’ha perdut. Els jugadors hauran d’anar jugant els seus torns un a un i fent plans, però sense aturar el temps. Cada cop que es faci servir una arma que faci soroll es ficarà un zombi a la caixa reservada per la horda. L’àudio incorpora un grunyit zombi cada minut. Quan el sentim, el jugador que estigui jugant en aquell moment haurà de revelar una carta de la baralla que incorpora el joc i li apareixeran tants zombis a la seva casella com indiqui aquesta. Si a la carta hi podem llegir horda llavors buidarem tot el contingut que haguem acumulat a la caixa en aquella mateixa casella. Per tant s’ha de vigilar molt amb el soroll que es fa i s’ha de controlar el temps per veure quan poden entrar nous zombis. Si ens quedem en una casella on hi ha massa zombis no els podrem controlar i ens feriran. Si quedem inconscients llavors només serem una càrrega pels nostres companys.

Zombis 15

Zombis 15'

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 14 +
PVP: 65 €
Editorial: Devir
Autor:  Guillaume Lémery, Nicolas Schlewitz

Dead of Winter

Dead of Winter

Una de les sorpreses més agradables dels últims temps.

En el Dead of Winter els jugadors porten cadascun a un grup de supervivents que han de col·laborar amb la resta de supervivents controlats pels altres jugadors per aconseguir garantir la continuïtat de la colònia que han format entre tots.

Abans de començar a jugar es tria un escenari que ens dirà què és el que hem de fer per poder guanyar la partida, de quantes rondes disposem i quin és l’estat de la moral del grup. Tot seguit a cada jugador se li reparteix en secret una carta d’objectius, i és que en aquest joc, cada jugador pot intentar guanyar per separat. Hem de garantir que els nostres supervivents tenen el necessari per poder satisfer les seves necessitats personals dins de la colònia.

Addicionalment entre les cartes d’objectiu es pot barrejar una carta de traïdor. Habitualment el que farem serà posar dues cartes d’objectiu normals per cada jugador i afegir-ne una única de traïdor. Es barregen i es reparteixen entre els jugadors. D’aquesta manera no sempre hi haurà un traïdor a la partida, però sempre pot quedar el dubte.

A l’inici de cada ronda es revelarà una carta de crisi que complicarà les coses per aquella ronda. Aquestes cartes ens demanaran que reunim un determinat número de béns que anirà en funció del número de jugadors. Aquests aniran alternant els seus torns realitzant les seves accions amb cadascun dels seus supervivents. Podem explorar les diverses localitzacions en busca de nous supervivents, armes, medicines... lluitar contra els zombis i fer aportacions a la crisi. Si la crisi no es supera la moral del grup baixarà. Si algun personatge mor, també baixarà. Si aquesta arriba a 0, els jugadors normals hauran perdut i el traïdor, si reuneix les seves condicions de victòria, haurà guanyat la partida. D’aquesta manera quan veiem que un jugador no contribueix a superar la crisi, com podem saber que en realitat no és un traïdor? Les discussions entre els jugadors estan garantides.

D’altra banda un dels conceptes més innovadors del joc i que li dóna una forta càrrega narrativa són les cartes de cruïlla. A l’inici de cada torn de jugador, el jugador de la seva dreta robarà una d’aquestes cartes i llegirà per si mateix el contingut de la mateixa. Si duran algun moment del torn es donen les condicions que es descriuen a la carta, la partida s’atura i es llegeix aquesta en veu alta. Normalment el text de les cartes de cruïlla afegeix ambientació a la partida juntament amb una situació que es pot resoldre de dues maneres diferents. Els jugadors que hi estiguin involucrats hauran de votar per decidir què succeeix. 

Dead of Winter

Dead of Winter

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 14 +
PVP: 59,95 €
Editorial: Edge Entertainment
Autor: Jonathan Gilmour, Isaac Vega

Huida de Silver City

Huída de Silver city

El primer joc de la petita editorial espanyola Peká.

Huida de Silver City és un joc de supervivència. Els jugador comencen en una punta de l’escenari i han de aconseguir fugir abans que el marcador de temps arribi al final i la ciutat sigui bombardejada.

Els zombis aniran apareixent a mida que ens acostem. Qualsevol cantonada que no veiem pot ser el lloc on aparegui el següent zombi. Qualsevol edifici que obrim pot estar infestat. La munició per les armes és molt limitada. En moltes ocasions només ens queda obrir-nos camí i córrer.

L’objectiu del joc és fugir per una de les tres vies disponibles: aire, mar o terra. Fugir per aire només serà una opció viable si entre els jugadors hi ha el personatge del pilot. Si no hi és, o si mor durant la partida, s’haurà d’escapar per una de les altres vies.

Per donar emoció a la partida i que cada cop aquesta sigui diferent hi ha les cartes d’esdeveniment. Aquestes es roben cada X rondes i tenen diversos efectes. Pot ser que facin que l’helicòpter o el vaixell marxin o que els militars destrueixin el pont de sortida per terra entre altres efectes. Si una carta impossibilita una via d’escapament s’haurà de recórrer a les alternatives.

A més a més quan arribem a l’helicòpter o al vaixell també hem de robar una carta i pot ser que trobem que no hi caben tots els jugadors doncs les places són limitades. Per tant és un joc cooperatiu fins a un cert punt. La cooperació sol ser necessària per arribar a sobreviure, però arribats a un punt es converteix en un campi qui pugui.

Per augmentar la sensació de desconfiança entre els jugadors s’afegeixen les cartes d’infecció. Sempre que un zombi ataqui a un jugador es llençarà un dau. Si el resultat és 5 o 6 li farà una ferida, però a més amb un 6 el jugador haurà de robar una carta d’infecció i guardar-la sense ensenyar-la. Aquesta pot ser una carta de ferida normal o una carta d’infectat. Si un jugador és infectat llavors la partida canvia per ell. Pot mantenir la carta en secret i intentar escapar essent un infectat. Si ho aconsegueix llavors el brot zombi s’haurà escapat i només haurà guanyat ell. Sinó té la opció de revelar la carta i convertir-se en un zombi que atacarà als jugadors.

Cada un determinat número de rondes els jugadors hauran d’ensenyar una carta d’infecció de les que tinguin acumulades. Si estem infectats, haurem d’intentar convèncer a la resta de jugadors de que no ho estem. Si ens creuen o no ja és una altra qüestió. 

Huida de Silver city

Huida de Silver City

Nº de jugadors: 1-4
Edat: 12 +
PVP: 44,95 €
Editorial: Last Level
Autor:  Diego M. Lobariñas Criserá, Adrián Ferreiro

Comprar Huida de Silver City