Speed Cups, agilitat i reflexes a partir de sis anys

Ordena els cubs i toca el timbre

A la nostra prestatgeria de jocs oberts podem trobar multitud de jocs diferents, però la majoria de les vegades ens trobem davant de jocs tranquils on cada jugador pensa la seva jugada i la du a terme respectant l’ordre de torn. Aquest no és el cas del Speed Cups. Aquest joc posarà a prova la nostra agilitat i els nostres reflexes.

Speed Cups

Una mecànica senzilla

El funcionament d’aquest joc és molt senzill. La caixa conté vint cubs (quatre jocs de cinc colors), vint-i-quatre cartes i un timbre. Cada jugador rep un joc de cubs i se li dóna la volta a la primera carta. Aquesta mostrarà la seqüencia objectiu que han de reproduir tots els jugadors amb els seus cubs a la vegada. Si a la carta veiem els objectes ordenats de forma horitzontal haurem de col·locar els cubs de forma horitzontal. Si en canvi els veiem ordenats de forma vertical llavors haurem de col·locar els cubs apilats un sobre l’altre. Un cop els tinguem ordenats haurem de tocar el timbre. El més ràpid en fer-ho s’emporta la carta com a punt sempre que hagi reproduït la seqüència correctament.

Speed Cups

La importància de l'orientació espacial

Habitualment jugarem tots els jugadors repartits al voltant d’una taula, però això no vol dir que puguem reproduir la seqüència tal i com la veiem, sinó que sempre hem de respectar l’ordre que ens mostra la carta. Això representa una dificultat afegida. En el moment en què es reveli la carta haurem d’identificar la orientació de la seqüència i el primer element.

Sempre encoratgem a no girar la carta i deixar que els jugadors hagin de fer aquest gir mentalment independentment de l’edat. 

Speed Cups

Capacitat de reacció

L’anàlisi de la carta i l’ordenació dels cubs l’haurem de fer el més ràpid possible doncs tots els jugadors competiran per ser els primers en completar la seqüència i emportar-se el punt. Haurem de ser capaços de concentrar-nos i reaccionar en el moment en què veiem la carta.

A més en aquest joc el nivell dels jugadors si que importa, però sempre es pot millorar practicant. Si un jugador és molt ràpid pot produir un sentiment de frustració a la resta. Superar aquest sentiment és quelcom que es pot treballar. Encara que un jugador vagi molt més lent l’hem d’encoratjar a no perdre la concentració i esforçar-se. Ràpidament es veuran les millores. Només per perdre vàries cartes seguides no hem de llençar la tovallola.

Treballem l'agilitat

Un dels aspectes que més ens agrada d’aquest joc és com ens permet treballar l’ús de les dues mans. Per la nostra experiència amb el joc, quan es juga per primera vegada es té tendència a fer servir una única mà. Sobretot a l’hora d’apilar els cubs.

El nostre nivell en el joc dóna un salt qualitatiu en el moment en què comencem a fer servir les dues mans. Llavors la coordinació mà-ull és encara més important. En aquest video del seu autor, en Haim Shafir, ho podeu comprovar.

 
 

Una expansió per complicar-ho tot

Un cop ja tenim el joc per mà sempre tenim l'opció d'afegir-hi l'expansió. Aquesta ens porta dos nous jocs de cubs per afegir dos jugadors nous i un conjunt de dinou cartes noves en les que ja no haurem de reproduir seqüència purament verticals o horitzontals. En aquesta expansió és possible que haguem de fer dues piles de cubs, o fer una seqüència combinada d'horitzontal i vertical. En algunes cartes fins i tot haurem d'orientar els cubs segons indiqui la carta oblidant les normes originals del joc.

Speed Cups 2

Speed Cups

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 6+
PVP: 19 €
Editorial: Mercurio Distribuciones
Autor: Haim Shafir
Disponible per provar a Via Lúdica.

Speed Cups 2

Nº de jugadors: 2 o 2-6
Edat: 6+
PVP: 9 €
Editorial: Mercurio Distribuciones
Autor: Haim Shafir
Disponible per provar a Via Lúdica.